Berita

Seramai 4917 pelajar daripada Yayasan Islam Kelantan telah menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 2018. Jumlah calon ini adalah berkurang sebanyak 84 calon berbanding tahun 2017 seramai 5001 calon. Calon yang berjaya memperolehi 9A hingga 12A berjumlah 120 pelajar. Daripada jumlah tersebut, seramai 27 pelajar telah memperolehi semua A dalam semua mata pelajaran.

Daripada jumlah calon SPM 2018, seramai 4649 calon atau 94.55% layak mendapat sijil (lulus minima mata pelajaran Bahasa Melayu dan Sejarah). Peratusan ini menunjukkan peningkatan sebanyak 2.74% berbanding tahun 2017 iaitu sebanyak 5103 calon atau 91.81%. Jumlah calon yang menerima Pernyataan Keputusan ialah seramai 229 calon menurun berbanding tahun 2017 seramai 295 calon. Jumlah calon yang gagal semua mata pelajaran pula ialah seramai 39 calon berbanding 41 calon pada tahun 2017.

Berdasarkan analisis yang dijalankan, 9 buah sekolah telah mencatat keputusan kelulusan 100.00%. Sekolah berkenaan adalah sebagaimana berikut

1. Maahad Muhammadi Perempuan
  2. Maahad Tahfiz Al Quran Wal Qiraat
  3. Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah
  4. Kolej Tahfiz Sains Nurul Aman
  5. Maahad Muhammadi Pasir Pekan
  6. Maahad Muhammadi Tumpat
  7. Maahad Rahmaniah Kuala Krai
  8. Maahad Syamsul Maarif Perempuan
  9. SMU (A) Bustanul Saadah Morak

Melalui keputusan yang diumumkan ini, semua yang terlibat sama ada para guru, ibu bapa dan pelajar diharapkan dapat meneruskan kecemerlangan pada masa-masa akan datang. Saya mewakili Yayasan Islam Kelantan mengucapkan sekalung tahniah kepada semua pelajar cemerlang dan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat atas pencapaian ini. Ucapan setinggi-tinggi terima kasih juga kepada Kerajaan Negeri Kelantan dan semua pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung atas usaha yang berterusan membangun dan memajukan sistem pendidikan di negeri ini.

Yayasan Islam Kelantan telah mengorak langkah untuk meneroka bidang baru dengan membina sebuah stesen minyak BHP yang terletak di lebuhraya Wakaf Che Yeh - Pasir Mas.

Menggunakan kaedah perlaksanaan Dealer Owner Dealer Operate (DODO) , pihak YIK melalui anak syarikat Akademi YIK Sdn Bhd akan bertanggungjawab untuk menguruskan stesen minyak ini dan dijangka mengambil masa sekitar 6 bulan untuk disiapkan dan di bina di atas tanah berkeluasan 33,864 kp turut menempatkan kedai serbaneka dan lain-lain kemudahan. Kedudukan pembinaan berkenaan berada di kawasan strategik kerana ianya merupakan jalan utama laluan menghubungkan kawasan luar bandar ke bandar kota Bharu.

Majlis solat hajat telah di adakan di tapak berkenaan yang di hadiri oleh Pengarah Yayasan Islam Kelantan, YM Haji Tengku Abd Rahman Tuan Yunus, Timbalan- timbalan Pengarah, Penolong-penolong pengarah, Pengurus Akademi YIK Sdn Bhd Encik Khairul Fatmee Bin Jusoh serta kakitangan lelaki Yayasan Islam Kelantan.

Anak syarikat Yayasan Islam Kelantan, Akademi YIK Sdn Bhd turut menjalankan aktiviti-aktiviti perniagaaan lain seperti perumahan dan hartanah, perladangan, perlombongan, perniagaan air mineral dan usaha sama pembangunan dengan syarikat berkaitan.

Kota Bharu : Kursus bahasa arab telah diadakan di Bilik Seminar 2 Yayasan Islam Kelantan pada 13 Februari 2019. Kursus ini telah dikendalikan oleh Ustazah Adibah binti Abdullah, Pegawai Latihan Unit Pusat Bahasa Arab Yayasan Islam Kelantan.

Kota Bharu : Kursus anjuran Unit Perkhidmatan Guru Yayasan Islam Kelantan telah diadakan kepada guru-guru yang baru dilantik. Kursus ini telah dilangsungkan di Dewan Besar Yayasan Islam Kelantan. Kursus ini telah diadakan selama dua hari iaitu pada 10 dan 11 februari 2019.

Kursus diakhiri dengan majlis perasmian yang telah disempurnakan oleh Timbalan Pengarah Pengurusan, Nik Ab Rahman bin Nik Yusof.

Turut hadir bersama Timbalan Pengarah Kenaziran dan Penolong-penolong Pengarah YIK.

KOTA BHARU – Yayasan Islam Kelantan (YIK) dengan kerjasama Institut Latihan Perguruan Kelantan (ILPK) telah berjaya menganjurkan Kursus Pendidikan Berterusan Kumpulan 2 Fasa 2 di Dewan Bakti, Institut Pendidikan Guru (IPG) Kota Bharu, Kelantan. Kursus yang dianjurkan tersebut berjalan selama 3 hari bermula 27 Januari 2019 sehingga 29 Januari 2019 dan dihadiri oleh peserta seramai 101 yang terdiri daripada guru-guru lantikan baru sekolah kelolaan Yayasan Islam Kelantan.

Dalam perasmian penutup yang disempurnakan oleh YABrs Pengarah ILPK, Dr. Yaakob bin Yusoff, beliau menzahirkan harapan kepada guru-guru agar bersedia dari segala aspek mental dan fizikal untuk menghadapi mehnah dan cabaran dunia pendidikan masa kini dan seterusnya berjaya membentuk jati diri pelajar yang cemerlang dunia dan akhirat.

• Dikemaskinikan pada : 17 Mac 2019.