Warna 1   Warna 2   Warna 3      
msen
A- A A+

Telong, Kandis, Bachok - Pengerusi Jawatankuasa, Pembangunan Insan, Pendidikan dan Pengajian Tinggi Kelantan, Datuk Dr Mohamed Fadzli bin Dato' Haji Hassan hadir menyempurnakan Program Gotong Royong Menanam Kelapa Sawit fasa kedua di Pusat Pengajian Pondok Telong, Kandis Bachok pada 16 November 2016 bersama YM Pengarah Yayasan Islam Kelantan. Program ini dihadiri oleh kakitangan lelaki dari pejabat Yayasan Islam Kelantan serta warga kerja Pusat Pengajian Pondok.

Yayasan Islam Kelantan (YIK) sedang mengambil langkah ke hadapan dengan melebarkan usaha untuk menambah sumber pendapatan baru bagi menampung perbelanjaan YIK yang makin meningkat.
Langkah proaktif ini diambil dengan mengusahakan tanaman kelapa sawit seluas 27 ekar di Pusat Pengajian Pondok Telong, Kandis Bachok. 

Gotong-royong kali pertama memulakan tanaman ini telah diadakan pada 27 oktober 2016, melibatkan pegawai dan kakitangan lelaki Pejabat Yayasan Islam Kelantan dan pelajar-pelajar Pusat Pengajian Pondok. Adalah dianggarkan sebanyak 1620 pokok akan ditanam di kawasan berkenaan. 

YIK menjangkakan pulangan hasil kelapa sawit berkenaan sekitar RM70 ribu setahun pada tahun keempat dan akan meningkat dari tahun ke setahun apabila ianya mendapat hasil bermula selepas tiga tahun pertama.

Yayasan Islam Kelantan mengharapkan agar usaha murni ini mendapat kerjasama semua pihak bagi merealisasikan hasrat mempelbagaikan sumber dengan memaksimakan penggunaan tanah-tanah di bawah Yayasan Islam Kelantan - SH

BERHUBUNGI DENGAN KAMI

FacebookTwitterFlickrYoutube

PENAFIAN:

Yayasan Islam Kelantan tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kandungan di dalam laman web ini.

KEMASKINI PORTAL

  • Dikemaskinikan pada : 01 Jun 2020.
© Yayasan Islam Kelantan 2020

Search