Warna 1   Warna 2   Warna 3      
msen
A- A A+
Pengkalan Chepa - Maahad Sains Tok Guru adalah sekolah perintis Yayasan Islam Kelantan(YIK) yang menggabungkan elemen tahfiz (5 juzuk), sains tulen, penguasaan bahasa Arab/Inggeris dan pengajian kitab turath (pondok) secara bersepadu. MSTG mengekalkan mata pelajaran teras berasaskan kurikulum arus perdana dan Maahad Bu'uth sebagaimana sekolah-sekolah YIK yang lain. Pendekatan program-program pembinaan jati diri, penguasaan bahasa dan pemahaman kitab turath adalah antara yang berbeza dengan sekolah YIK sedia ada. Di samping itu pemilihan guru juga antara yang terpilih dan mampu merealisasikan hasrat berkenaan. 
 
Majlis penyerahan tugas dan melapor diri guru-guru telah diadakan di Maahad Sains Tok Guru pada 27 November 2015. Dalam majlis berkenaan, YM Pengarah telah menegaskan bahawa antara perhatian YIK melahirkan genegarasi yang mampu berkomunikasi dalam bahasa Arab dan Inggeris dan merupakan tunjang kekuantan pendidikan sebagaimana yang digariskan dalam enakmen Yayasan Islam Kelantan No 8 tahun 1982 dan selaras dengan visi Yayasan Islam Kelantan iaitu peneraju kecemerlangan Pendidikan Islam dan Bahasa Arab menjelang 2020.  Guru-guru perlu memberi komitmen dan fokus sehingga pencapaian akademik dan kurikulum dapat dicapai sebagaimana yang dihasratkan oleh Kerajaan.MSTG merupakan sekolah pelopor yang menawarkan bidang pengajian merangkumi tahfiz, sains dan turath dalam satu pakej pendidikan.

Dalam majlis yang sama beliau turut melawat dan meninjau perjalanan ujian lisan yang diadakan serentak dengan Maahad-maahad kawalan yang lain. Sehingga kini, sebanyak 198 permohonan telah diterima.

 

BERHUBUNGI DENGAN KAMI

FacebookTwitterFlickrYoutube

PENAFIAN:

Yayasan Islam Kelantan tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kandungan di dalam laman web ini.

KEMASKINI PORTAL

  • Dikemaskinikan pada : 01 Jun 2020.
© Yayasan Islam Kelantan 2020

Search