Warna 1   Warna 2   Warna 3      
msen
A- A A+

Kota Bharu: Kontinjen Yayasan Islam Kelantan muncul sebagai juara keseluruhan bagi Kejohanan Sukan Sekolah - Sekolah Menengah Agama Malaysia (KESSUMA) yang telah berlangsung di Kompleks Sukan Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian.

Kejohanan anjuran bersama JAKIM ini telah berlangsung selama lima hari, bermula dari 16 hingga 20 Julai 2017 dan disertai oleh semua sekolah-sekolah agama seluruh Malaysia kecuali Negeri Perlis dan Sarawak dengan penyertaan seramai 1232 peserta.

Kelantan mendahului pasukan lain dengan memperolehi tiga pingat emas dalam acara Badminton(P), Bola Tampar (L), dan Bola sepak sekaligus diumumkan sebagai Johan Keseluruhan dalam kejohanan berkenaan.

Kejohanan tahunan ini diuruskan dengan kerjasama JAKIM mulai tahun 2014 dan penggiliran tuan rumah dibuat mengikut negeri. Bagi Kejohanan KESSUMA kali ke-19 pada tahun 2018, Perak telah terpilih untuk menjadi tuan rumah pada kejohanan KESSUMA yang akan datang.

YM Pengarah YIK mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua kontinjen yang telah memberikan kerjasama penuh bagi menjayakan sukan kali ini dan memohon kemaafan terhadap kekurangan yang ada dan mengharapkan program ini dapat memupukkan lagi semangat kesukanan serta dapat mengeratkan lagi hubungan silaturrahim antara negeri.

Majlis Perasmian  Penutup telah disempurnakan oleh YB Dato' Dr. Mohamed Fadzli bin Dato' Hassan, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Pendidikan dan Pengajian Tinggi Negeri Kelantan. Hadir sama YBhgia Tan Sri Dato' Hj. Othman Mustapha Ketua Pengarah JAKIM mewakili YB Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

 

BERHUBUNGI DENGAN KAMI

FacebookTwitterFlickrYoutube

PENAFIAN:

Yayasan Islam Kelantan tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kandungan di dalam laman web ini.

KEMASKINI PORTAL

  • Dikemaskinikan pada : 17 November 2020.
© Yayasan Islam Kelantan 2020

Search