Warna 1   Warna 2   Warna 3      
msen
A- A A+

Pertandingan Majlis Ihtifal Ilmi ini sertai oleh 12 buah negeri seluruh malaysia kecuali negeri Sarawak. Sebanyak 10 acara dipertandingkan. Pertandingan Majlis Ihtifal Ilmi pada tahun ini bermula dengan acara bacaan kitab turath pada 04.08.2017 jam 9.00 malam ( Jumaat ) bertempat di Masjid SMA Al-Mashur Al-Islami, Balik Pulau, Pulau Pinang. Perserta dari Kelantan-YIK telah menyampaikan bacaan kitab turath ini pada giliran yang ke 3. Dan Alhamdulillah beliau telah menyampaikan kuliah bacaan kitab turath itu dengan baik. Pada 05.08.2017 ( Sabtu ) kesemua acara dipertandingan bermula Tilawah Dan Hafazan Al-Quran di Masjid SMA Al-Mashur Al-Islami, Syarahan Bahasa Melayu, Syarahan Bahasa Arab Dan Syarahan Bahasa Inggeris, Bahas Bahasa Melayu Ala Parlimen, Kuiz Bahasa Arab Dini, Seni Kaligrafi Khat berlangsung di dalam kelas SMA Al-Mashur Al-Islami sementara acara nasyid berlangsung di Kolej Kemahiran Tinggi Mara Balik Pulau, pulau Pinang.

Keputusan rasmi adalah sebagaimana berikut :

Kelantan selaku Johan (EMAS)
- Nasyid ( Lelaki) 
- Syarahan Bahasa Melayu ( Perempuan )
- Seni Kaligrafi Khat (Perempuan )

Kelantan Selaku Naib Johan (PERAK)
- Syarahan Bahasa Arab( Lelaki ) 
- Kuiz Bahasa Arab Dini 
- Seni Kaligrafi Khat ( Perempuan )

Kelantan Selaku Tempat Ketiga (GANGSA)
- Nasyid( Perempuan )
- Bacaan Kitab Turath

SAGUHATI
1. Tilawah Al – Quran( Lelaki )
2. Tilawah Al – Quran( Perempuan )
3. Hafazan Al – Quran( Lelaki )
4. Hafazan Al – Quran( Perempuan )
5. Syarahan Bahasa Melayu ( Lelaki )
6. Syarahan Bahasa Arab ( Perempuan )
7. Syarahan Bahasa Inggeris ( Lelaki )
8. Syarahan Bahasa Inggeris( Perempuan )
9. Bahas Bahasa Melayu Ala Parlimen 
10. Seni Kaligrafi Khat ( Lelaki )

Pada penghujung Majlis Penutup Majlis Ihtifal Ilmi dan Penyampaian Hadiah, Kelantan diumumkan sebagai Johan Keseluruhan Majlis Ihtifal Ilmi Sekolah Menengah Agama Malaysia Peringkat Kebangsaan Kali Ke 4 Tahun 2017 dengan mendapat 3 EMAS, 3 PERAK DAN 1 GANGSA ( Kitab Turath juga mencapai pingat GANGSA tetapi tidak dikira dalam pungutan mata bagi menentukan Johan keseluruhan ).

Majlis Perasmian Penutup Pertandingan Majlis Ihtifal Ilmi Sekolah Menengah Agama Malaysia Kali ke 4 Tahun 2017 telah dihadiri oleh Tuan Yang Terutama Tun Dato’ Seri Utama Haji Abd Rahman Bin Haji Abbas, Yang DiPertua Negeri Pulau Pinang diikuti dengan YB. Dato' Haji Mohd Salleh Bin Man,Yang DiPertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang, YB Datuk Sri Dr. Hilmi Bin Yahya, Ahli Parlimen Balik Pulau, Pulau Pinang, Y. Bhg. Tan Sri Haji Othman Bin Mustapa,Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia dan Pn. Hjh. Hakimah Binti Mohd Yusoff, Pengarah Bahagian Kemajuan Islam.

Pada Majlis Perasmian Penutup Majlis Ihtifal Ilmi Sekolah Menengah Agama Malaysia ( MIISMAM ) Kali Ke 4 Tahun 2017 yang telah dirasmikan oleh TYT Yang DiPertuan Negeri Pulau Pinang, Tun Dato’ Seri Utama Haji Abd Rahman Bin Haji Abbas, Yang Berbahagia Tun Dato’ Seri Utama Haji Abd Rahman di mana beliau telah mengucapkan salam tarhiib, selamat datang dan terima kasih kepada semua kontinjen negeri yang datang ke Pulau Pinang. Beliau mengambil kesempatan untuk menceritakan tentang sejarah perkembangan pendidikan di Pulau Pinang. Antaranya sekolah paling lama di Malaysia iaitu Penang Free School yang mana sekolah tersebut telah menyambut ulangtahun ke 200 baru-baru ini.

Beliau difahamkan bahawa acara MIISMAM ini telah beberapa kali diadakan sejak 3 tahun yang lepas. Aktiviti dan acara yang dirancang dan dipertandingkan bukan sahaja untuk mengetengahkan bakat para pelajar sekolah aliran agama di bawah kelolaan majlis agama negeri bahkan boleh mengeratkan hubungan silaturrahim sesama kita. Sehubungan dengan itu, beliau berharap hubungan rapat yang terjalin pada hari ini akan dapat dieratkan untuk selama-lamanya. Beliau juga mengucapkan tahniah kepada yang memenangi petandingan pada kali ini dan kepada yang tidak berjaya, boleh lah berusaha pada masa yang akan datang. Dengan lafaz yang mulia “ بسم الله الرحمن الرحيم ” Beliau dengan rasminya menutup pertandingan Majlis Ihtifal Ilmi Sekolah Menengah Agama Malaysia Peringkat Kebangsaan Kali 4 tahun 2017.

YBrs. Timbalan Pengarah ( Sekolah ) kemudiannya telah ditemuramah oleh pihak TV 1 dan TV Hijrah pada sesi sidang akhbar setelah majlis penutup tamat dan bersurai.

BERHUBUNGI DENGAN KAMI

FacebookTwitterFlickrYoutube

PENAFIAN:

Yayasan Islam Kelantan tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kandungan di dalam laman web ini.

KEMASKINI PORTAL

  • Dikemaskinikan pada : 01 Jun 2020.
© Yayasan Islam Kelantan 2020

Search