Warna 1   Warna 2   Warna 3      
msen
A- A A+

Kota Bharu – Selasa 16 Oktober 2018,  Yayasan Islam Kelantan (YIK) sedang mengambil langkah ke hadapan dengan melebarkan usaha untuk menambah sumber pendapatan baru bagi menampung perbelanjaan YIK yang makin meningkat.

Dalam perkembangan terbaru, Kerajaan Negeri Kelantan telah meluluskan lesen menjelajah dan mencarigali emas di Kuala Stong Kuala Krai pada 16 Oktober 2018. Permohonan lesen ini merupakan salah satu projek usahasama Akademi Yayasan Islam Kelantan dengan Kumpulan Semesta Sdn Bhd dari Selangor yang bermula pada tahun 2017.

Sebelum ini, satu majlis menandatangani memorandum persefahaman (MOU) antara kedua pihak pada 15 Oktober 2017. Memorandum persefahaman (MOU) ini ialah usahasama eksplorasi jelajah dan cari gali emas dalam insentif menambah pendapatan jabatan melalui sumber baru ini. MOU ini telah ditandatangani oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Pendidikan, Pengajian Tinggi, Sains dan Teknologi Datuk Dr Mohamed Fadzli bin Dato' Haji Hassan yang juga selaku Pengerusi Akademi YIK Sdn Bhd dan YM Pengarah Yayasan Islam Kelantan Hj Tengku Ab Rahman b. Tuan Yunus manakala bagi pihak Kumpulan Semesta Sdn Bhd pula diwakili oleh Ketua Pegawai Eksekutif, Abdul Rahman bin Ishak dan Ketua Pegawai Kewangan, Mohamed Fariz bin Ghazali.

Semoga usaha murni ini mendapat kerjasama semua pihak bagi merealisasikan hasrat mempelbagaikan sumber pendapatan dengan memaksimakan usaha-usaha pelaburan termasuk eksplorasi mineral baru ini dan pengusahaan tanaman kelapa sawit serta lain-lain.

BERHUBUNGI DENGAN KAMI

FacebookTwitterFlickrYoutube

PENAFIAN:

Yayasan Islam Kelantan tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kandungan di dalam laman web ini.

KEMASKINI PORTAL

  • Dikemaskinikan pada : 01 Jun 2020.
© Yayasan Islam Kelantan 2020

Search