Warna 1   Warna 2   Warna 3      
msen
A- A A+

NILAM PURI : Yayasan Islam Kelantan melaksanakan komitmen Kerajaan Negeri ke arah mewujudkan 2 skim guru iaitu Guru Sandaran dan Guru Tetap menjelang 2020.

Langkah permulaan merealisasikan tujuan itu telah diadakan dengan menukar lantik seramai 281 orang Guru Ganti kepada Guru Berelaun dalam satu Majlis Penyampaian Surat Tawaran Guru Berelaun pada 24 April 2019. Jumlah berkenaan adalah dari 402 orang yang dilantik  sebelum atau pada1 April 2018.

Dalam majlis yang disempurnakan oleh YB Dato' Dr. Mohamed Fadzli b. Dato' Haji Hassan itu juga menyaksikan seramai 57 orang orang Berelaun yang berkhidmat lebih 12 tahun  dilantik kepada Guru Sandaran. Sementara seramai 43 orang guru dinaik taraf kepada kelayakan akademik yang lebih tinggi.

Yayasan Islam Kelantan mempunyai 6 skim guru yang akan dimansuh dan akan diserap secara berperingkat kepada 2 skim untuk dalam tempoh yang ditetapkan.

Seramai 850 guru terlibat dalam program ini dengan anggaran kos RM7.4 juta

Hadir sama dalam majlis yang diadakan di Dewan Yayasan Islam Kelantan itu,  Pengarah YIK,  Tengku  Ab Rahman Tuan Yunus,  Timbalan-timbalan Pengarah dan Pengetua-pengetua sekolah Yayasan Islam Kelantan.

BERHUBUNGI DENGAN KAMI

FacebookTwitterFlickrYoutube

PENAFIAN:

Yayasan Islam Kelantan tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kandungan di dalam laman web ini.

KEMASKINI PORTAL

  • Dikemaskinikan pada : 01 Jun 2020.
© Yayasan Islam Kelantan 2020

Search