Warna 1   Warna 2   Warna 3      
msen
A- A A+

BANGI : Negeri Kelantan melalui Yayasan Islam Kelantan telah menyertai Kejohanan Sukan Sekolah-Sekolah Menengah Agama Malaysia (KESSUMA) kali ke 20 yang diadakan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang berlangsung pada 15 Julai 2019 sehingga 18 Julai 2019.

Kejohanan ini merupakan kejohanan tahunan yang dianjurkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan pada tahun ini negeri Selangor Darul Ehsan telah dipilih sebagai tuan rumah dan disertai oleh semua negeri di Malaysia kecuali negeri Sarawak yang tidak menghantar kontinjen negeri.

Kontinjen Kelantan pula telah menghantar kekuatan peserta seramai 110 dan 35 pegawai termasuk pengurus dan jurulatih dan menyertai 9 acara yang dipertandingkan dalam kejohanan tersebut. 2 acara lagi iaitu mahrajan memanah lelaki dan perempuan terlebih dahulu telah dipertandingkan sebelum kejohanan KESSUMA berlangsung dan pencapaian tersebut juga diambil kira kedudukan tersebut dalam kejohanan ini.

Pencapaian keseluruhan kontinjen negeri Kelantan ialah menduduki tempat ke lima keseluruhan dibelakang pasukan negeri Terengganu yang dinobatkan sebagai juara keseluruhan KESSUMA kali ke 20, pasukan negeri Pahang di tempat ke dua, pasukan negeri Selangor di tempat ke tiga dan pasukan negeri Perak di tempat ke empat.

Berikut merupakan pencapaian kontinjen Kelantan dalam KESSUMA kali ke 20 :

PENCAPAIAN

ACARA

 Emas

 Ping Pong (Lelaki)

 Perak

 Bola Sepak

 Sepak Takraw

 Gangsa

 Bola Tampar (Lelaki)

 Memanah (Lelaki)

 Badminton (Perempuan)

 Pencapaian Suku Akhir

 Badminton (Lelaki)

 Bola Jaring

 Bola Tampar (Perempuan)

 Peringkat kumpulan

 Ping Pong (Perempuan)

 Memanah (Perempuan)

BERHUBUNGI DENGAN KAMI

FacebookTwitterFlickrYoutube

PENAFIAN:

Yayasan Islam Kelantan tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kandungan di dalam laman web ini.

KEMASKINI PORTAL

  • Dikemaskinikan pada : 01 Jun 2020.
© Yayasan Islam Kelantan 2020

Search