Pengumam STAM

Nilam Puri : Pelajar yang menduduki peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia di sekolah-sekolah Yayasan Islam Kelantan pada tahun 2019 ialah seramai 1893 pelajar daripada 25 pusat peperiksaan. Daripada jumlah calon tersebut, seramai 1234 pelajar atau 65.19 peratus memperolehi lulus peperiksaan iaitu sekurang-kurangnya pangkat Maqbul (Lulus) untuk 10 mata pelajaran yang diduduki dalam peperiksaan tersebut.

Keputusan ini menunjukkan penurunan sebanyak 1.14 peratus berbanding tahun 2018. Pencapaian terbaik 10 Mumtaz semua mata pelajaran peringkat Yayasan Islam Kelantan ialah seramai 14 calon. Pencapaian kecemerlangan pangkat Mumtaz (Cemerlang) seramai 131 calon berbanding 147 calon pada tahun 2018. Pencapaian pangkat Jayyid Jiddan (Amat Baik) seramai 394 calon pada tahun 2019 berbanding 407 calon pada tahun 2018. Pencapaian peringkat Jayyid (Baik) seramai 579 calon berbanding 655 calon pada tahun 2018 dan pencapaian pangkat Maqbul (Lulus) seramai 130 calon berbanding 164 calon pada tahun 2018.

Berikut merupakan pencapaian penuh mengikut pangkat peringkat Yayasan Islam Kelantan

JUMLAH CALON PANGKAT BILANGAN CALON PERATUS (%)
1893  Mumtaz  131 6.92
 Jayyid Jiddan 394 20.81
 Jayyid 579 30.59
 Maqbul 130 6.87
 Rasib  659 34.81

Manakala bagi pencapaian gred purata peringkat Yayasan Islam Kelantan menunjukkan penurunan daripada 2.84 pada tahun 2018 kepada 2.88 pada tahun 2019. Pencapaian lulus mengikut pangkat juga menunjukkan penurunan iaitu 65.19% berbanding 66.33% pada tahun 2018.

Berdasarkan Gred Purata Sekolah (GPS), Maahad Tahfiz Al-Quran Wal Qiraat memperolehi (GPS : 1.92) diikuti Maahad Muhammadi Perempuan memperolehi (GPS : 2.11) dan Kolej Tahfiz Sains Nurul Aman memperolehi (GPS : 2.35).

Berikut merupakan senarai pelajar yang memperolehi pencapaian Mumtaz dalam semua matapelajaran yang di ambil (10 Mumtaz)

BIL

MAAHAD AR RAHMAH KENALI

MISS SURAIDA AWAE

MAAHAD AHMADI TANAH MERAH

Melalui keputusan yang diumumkan ini, adalah diharapkan agar semua pihak yang terlibat sama ada para guru, ibu bapa dan pelajar dapat meneruskan kecemerlangan pada masa-masa akan datang. Saya mewakili Yayasan Islam Kelantan mengucapkan sekalung tahniah kepada semua pelajar cemerlang dan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat sama ada secara langsung dan tidak langsung atas pencapaian ini. Ucapan setinggi-tinggi terima kasih kepada Kerajaan Negeri Kelantan dan JAKIM atas usaha yang berterusan membangun dan memajukan sistem pendidikan agama dan arab di negeri ini.

• Dikemaskinikan pada : 19 Mei 2020.