Warna 1   Warna 2   Warna 3      
msen
A- A A+
Image

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف الأنبياء والمرسلين وعلى آله وصحبه أجمعين

Firman Allah yang bermaksud:

"Dan sungguh Kami akan berikan cubaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa  dan buah-buahan.  Berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar, (iaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan,"Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un." Mereka itulah yang mendapatkan keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Rabbnya  dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk".
[Al Baqarah 2 :155-157]
Alhamdulillah, pertamanya marilah sama-sama kita panjatkan kesyukuran kehadrat Allah SWT kerana dengan limpah kurniaNya dapat kita bertemu lagi untuk sesi persekolahan 1439H / 2018 ini.
Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan “Selamat Kembali ke Sekolah” kepada warga pendidik untuk meneruskan tanggungjawab membina generasi bertaqwa sebagaimana yang telah diasaskan oleh Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W. Kepada pelajar-pelajar yang baru menggabungkan diri bersama Yayasan Islam Kelantan “Selamat Datang” saya ucapkan dan terimakasih kerana telah telah memilih aliran pengajian berorientasikan pendidikan Islam dan Bahasa Arab sebagai wadah menadah ilmu di bumi bertuah Negeri Kelantan Darulnaim ini.
Guru-guru sememangnya  mempunyai komitmen tugas dan tanggungjawab besar memikul amanah sebagai pendidik yang seharusnya dilihat sebagai satu penghormatan tinggi dalam masyarakat. Dalam melaksanakan agenda ini,  saya menaruh keyakinan kepada semua warga pendidik Yayasan Islam Kelantan agar dapat menunjukkan prestasi yang cemerlang dan dapat menjadi contoh yang terbaik kepada pelajar dan masyarakat.  Justeru itu, semua unsur-unsur negatif perlu dihindari untuk merealisasikan harapan dan matlamat murni yang terkandung dalam Falsafah Pendidikan Yayasan Islam Kelantan.
Dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab ini, para pendidik juga perlu menyelami suasana semasa, khususnya mengenai keterbukaan sistem perundangan negara yang memberi ruang kepada sesiapa sahaja melakukan pendakwaan terhadap salahlaku, sehingga guru-guru yang bertindak dalam skop profesion juga telah menjadi mangsa pendakwaan. Sehubungan dengan itu saya mengingatkan agar semua guru sentiasa merujuk kepada pekeliling-pekeliling, undang-undang dan peraturan sekolah sebelum mengambil tindakan. Pelajar-pelajar yang didapati melakukan kesalahan disipilin perlu diurus sebagaimana sepatut dan tindakan kaunseling juga wajar diadakan sekiranya perlu, ibu bapa pelajar perlu dipangil untuk berbincang dan pihak pentadbiran sekolah perlu sentiasa mengukuhkan kerjasama dengan Yayasan Islam Kelantan  bagi menanggani kes pelanggaran disiplin yang berlaku agar dapat diurus selaras dengan peraturan dan undang-undang.
Selain itu, dalam melonjak kecemerlangan menyeluruh ianya pasti bermula dari pengurus yang cemerlang dan  mempunyai tatacara kerja yang mantap termasuk menyusun falsafah, visi dan misi sehinggalah kepada membentuk amalan persekitaran dan budaya kerja yang konsisten, manakala untuk melahirkan tenaga kerja yang berprestasi tinggi pula, budaya mempercayai, menghargai dan memberi peluang memperbetulkan kesilapan harus dipupuk sehingga dapat menjangkaui tanggapan dan mendahului perubahan,  
Usaha-usaha perlu sentiasa dipertingkatkan untuk  menjadi sekolah dan guru yang cemerlang dengan etika kerja penuh berdisiplin, jujur, amanah, bertanggungjawab dan mematuhi arahan-arahan pentadbiran yang telah digariskan dari masa ke semasa. Selain itu, budaya kerja berpasukan juga menjadi elemen penting dalam membina kecemerlangan ini, semangat setiakawan, bantu membantu dan tolong menolong akan dapat merapatkan ukhuwwah dan seterusnya mengenepikan kepentingan peribadi, sikap-sikap negatif  dan  kepincangan pengurusan.
Adalah diharapkan semua guru-guru YIK sentiasa bersikap terbuka dan bersedia menerima perubahan ke arah pemantapan pengurusan organisasi. Sekolah-sekolah Yayasan Islam Kelantan perlu berubah dari keadaan semasa kepada keadaan yang lebih baik, dan perubahan untuk menunjukkan peningkatan. Oleh yang demikian sikap terbuka menghadapi cabaran adalah di antara langkah terbaik menanggani perubahan. 
Akhir sekali, saya mengajak semua warga Yayasan Islam Kelantan agar dapat meneruskan kecemerlangan pendidikan sebagai iltizam kerja dan melaksanakan tugas dengan bersungguh-sungguh menerusi kepelbagaian kemahiran, kecekapan dan sentiasa produktif. Marilah sama-sama kita berdoa agar diberi kekuatan dan kelapangan dalam menunaikan tanggungjawab pendidikan ini,  mudah-mudahan ianya menjadi suatu saham amal jariah untuk kita melahirkan generasi berguna sebagai pewaris meneruskan sinar kegemilangan Islam di masa hadapan.
Sekian Wasalam
Hj Tengku Ab Rahman b. Tuan Yunus 
Pengarah
Yayasan Islam Kelantan
13 Rabiulawal 1439H/ 1 Januari 2018

BERHUBUNGI DENGAN KAMI

FacebookTwitterFlickrYoutube

PENAFIAN:

Yayasan Islam Kelantan tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kandungan di dalam laman web ini.

KEMASKINI PORTAL

  • Dikemaskinikan pada : 04 Ogos 2020.
© Yayasan Islam Kelantan 2020

Search